ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:19 am

Tema je bila prvič objavljena na forumu Avtomobilizem.com leta 2008 Amerika skozi vetrobransko steklo - 2.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:23 am

Tri leta je minilo od prvega potovanja po ZDA. V tem času se je naša družina povečala in pred iztekom ženinega porodniškega dopusta ter ob obilici mojega lanskega dopusta sva se zopet odločala za daljše potovanje. Ob alternativah Avstraliji in Novi Zelandiji sva se zopet odločila za ZDA, na potovanju pa sta se nam pridružila še prijatelja. 27.4 smo tako preko Brnika in Frankfurta prispeli v Denver, kjer se je začelo naše tritedensko popotovanje – okvirna pot je označena na spodnjem zemljevidu.
Slika

Let je bil super, tudi najmlajša je bila odlično razpoložena, le zaspati ni mogla od vsega dogajanja okoli nje. Vstop v državo je bil brez posebnosti, le birokracija ter vrsta nam je vzela dobro uro. Potem smo se odpravili do rent-a-car agencije Dollar, kjer smo imeli rezerviran mini-van (enoprostorec velikosti Espacea). Kot sem omenil že v drugih temah smo rezervacijo avta opravili preko angleškega potovalnega agenta, kjer smo dobili izvrstno ceno le 650€ z vsemi možnimi zavarovanji, neomejenim številom voznikov ter polnim tankom bencina. A pri najemu se je zapletlo, saj naše rezervaciji (kao) ni bilo nikjer in tudi naš print vavčerja so gledali kot tele nova vrata. Seveda nam je prodajalec v tem času ponudil veliko različnih možnosti najema, po »special price« le 50% višji od naše. Ker je bila takrat v Angliji noč tudi klic na agencijo ni obrodil sadu, a po enournem vztrajanju ter posegu njegove nadzornice se je rezervacija čudežno našla. Sledilo je pregovarjanje o konkretnem modelu. Ker nisem hotel podpisati, preden nisem videl konkretnega avta, so me najprej poslali do Chryslerja Pacifice, a sem prodajalcu hitro razložil, da to pa že ni mini-van, ampak le crossover z 7 sedeži. UPS, napaka, se je opravičil, ter mi pokazal dva nova modela Town&Country, enega osnovna verzija, ter drugega kao večjega in z boljšo opremo(vsa vrata se odpirajo na elektriko, DVD predvajalnik, zložljivi sedeži,…), seveda z dodatnim doplačilom. OK, to je že boljše, novi T&C je naslednik pri nas znanega Voyagerja in po testih najboljši od Mini-vanov, ki so na voljo za izposojo. Vedel pa sem tudi, da obstaja le ena dolžina, tako da sem se seveda mrtvo hladno odločil za osnovno varianto. Sledilo je še dodatno prodajanje – navigacija? Ne hvala, imamo zemljevide. Greste čez Rocky Mounatains? Da; obvezno 4WD, ker je lahko sneg! Ha, ha, tudi pri nas imamo sneg, ni panike, če pa bi že vzeli 4WD pa bi ga vozili po terenu, to pa se tako ne sme, kajne?; Prelazi, 5 ljudi, 175 KM bo premalo, najmanj V8!, ja pa ja, v SLO imam 64KM pa gre 110 milj na uro, potem bo tudi 175KM dovolj za 75 milj/h. Sedaj se je tudi prodajalec predal, in nam kot znak opravičila za težave in izgubljeni 2 uri brezplačno ponudil de-lux verzijo, kar smo potem seveda sprejeli. Tako, avto smo dobili, v njem sicer ni bilo obljubljenega DVD predvajalnika, a važno je bilo, da smo se le odpravili v hotel spat, saj je bil ura po našem času že 4 zjutraj, mi pa še nismo zatisnili očesa. Naslednji dan pa je predvsem naju s prijateljem čakal precej naporen dan.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:25 am

2. dan - Časovna razlika nas je zbudila že ob 3h (ob 8-ih urah razlike to pomeni ob 11h po slovenskem času) po lokalnem času in namesto poležavanja v posteljah smo izkoristili 24h odprtost Wal-Martov ter si nabavili zalogo hrane in pijače ter nujnih pripomočkov predvsem za najmlajšo (avtosedežek, posteljica). Ob 8h pa naju je s kolegom že čakalo prvo pravo testiranje avtomobila in ameriških cest– vožnja do slabo urico po avtocesti oddaljenega smučišča Loveland. Med potjo pogled na prvo ameriško posebnost - avtodomi ali velike prikolice, ki za sabo vlečejo še en avto (običajno celo brez prikolice).
Slika

Kot zagreta smučarja sva hotela testirati tudi ameriški sneg ter smučanje na veliki nadmorski višini, to smučišče se namreč lahko pohvali z drugo najvišjo sedežnico na svetu, ki naju je pripeljala na nmv 3870m. Smučišče sicer po številu naprav ni veliko, ima namreč le kakšnih 10 naprav, pa še te so bolj muzejske (čeprav so med njimi tudi štirisedežnice) a zelo veliko odprtih in ekstremnih terenov, ob tem pa je bilo na smučišču skoraj več žičničarjev kot smučarjev. Cene so bile kar sprejemljive – 30$ za poldnevno karto ter še 40$ za najem top opreme (smuči, pancerji, čelade, palce). Ob idealnem vremenu (sončno okoli 0°C ter za to višino sprejemljiv veter) je »jatlag« hitro izginil v pozabo in na »double diamond« progah Slika
sva užival kot otroka. Visoka višina se pozna predvsem v hitri kratki sapi, tako da so nama relativno počasne vožnje navzgor prišle kar prav, pa tudi 4 ure smučanja so naju dobro izžele, tako da sva se prijetno utrujena vrnila nazaj v dolino, kjer je ženski del ekipe ravno zaključil drugo rundo nakupovanja. Zvečer pa je bil zopet moški – ogled NBA tekme 1. kroga končnice med domačini in LA Lakersi.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:28 am

malo utrinkov iz NBA tekme: najin plan je bil, da prideva v dvorano uro pred tekmo in se »prešvecava« v prvo vrsto, kot mi je uspelo pred leti v Sacramentu, a so bili tokrat redarji pazljivejši in šele po dolgem prepričevanju naju je neka latino varnostnica spustil do parketa na ogled ogrevanja, a sva ji morala obljubiti, da se do tekme vrneva nazaj v najino 87 vrsto z razgledom na celotno dvorano (in navijačice).
Slika Slika
Med prepričevanjem sva zamudila Kobeja Bryanta, sva pa od blizu videla, da Mariborčan Saša Vujačić na treningu res zadane vse trojke, tudi če ga krije najboljši igralec preteklega svetovnega prvenstva Pau Gasol.
Slika
Med tekmo "naš junak" na začetku ni bil tako uspešen in Denver je po precejšnjem zaostanku nekaj minut pred koncem celo povedel, kar je spravilo dvorano na noge, a nato je v eni minuti preobrnil tok zgodovine in z eno trojko in dvema uspešnima teatralnima padcema ustavil domačine, naju pa spravil v smeh, še posebno ko latinosi v sosednji vrsti niso mogli verjeti, da jih je uničil Sasha "f******" Vujacich!! Malo sva jih še provocirala, a pretiravala raje nisva, so naju že malo črno gledali. Pred dvorano pa so že čakale limuzine na ugledne goste
Slika

p.s. opis je bil napisan v času, ko se je Mr. Vuja*ich še odzival na reprezentančne pozive, verjetno bi ga sedaj napisal drugače.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:31 am

3.dan: Časovno razliko smo zopet izkoristili za zgoden odhod, tokrat na prvo daljšo vožnjo v 550 km oddaljeni Moab. Še pred sončnim vzhodom smo tako našemu lepemu avtočku dali prvo priložnost za poziranje v rudarskem mestecu Idaho Springs. Pot nas je nato vodila skozi Eisenhowerjev predor – najvišji cestni predor na svetu na višini 3401 metra nad morjem - na drugo strani Skalnega gorovja (Rocky Mountains) preko t.i. celinskega razvodja (Continetal Divide), ki loči atlantsko in pacifiško stran ZDA.
Slika Slika

Peljali smo se tudi mimo znanih smučišč kot so Vail in Copper Mountain ter malce severno od mondenega Aspna in po dobrih 400km vožnje smo zapustili zvezno državo Colorado. Nasvidenje Colorado in dobro jutro, Utah!
Slika Slika

Še v zvezni državi Colorado se je cesta spustila v dolino reke Colorado, ki nas je nato spremljala še nekaj naslednjih dni. Spremenila se je tudi pokrajina, iz precej alpske v skoraj puščavsko z odtenki rumene, kmalu pa se je začela pojavljati tudi značilna rdeča barva Navajo peščenjaka.
Kmalu po vstopu v državo Utah smo za en teden zapustili avtoceste in zavili skupaj z reko v t.i. Deželo kanjonov (Canyon County), veliko planoto(imenovano tudi Colorado plateau) na nadmorski višini okoli 2000m, skozi katero so si reka Colorado ter njeni pritoki urezali več dolgih in globokih sotesk, med njimi tudi svetovno znani Veliki Kanjon (Grand Canyon). Ta dežela je velika za skoraj 10 Slovenij, ima pa le okoli enega milijona prebivalcev, tako da je zelo redko naseljena, skoraj tretjina ozemlja pa je tako ali drugače zaščitena.
Slika Slika
Med opazke v naši »potni knjigi« je spadal tudi most Dewey, skoraj sto let star in 152 metrov dolg lesen viseči most, ki je bil eden prvih mostov čez reko Colorado in je (bil) še vedno najdaljši viseči most v državi Utah, a igranje z vžigalicami 7-letnega mulca v njegovi bližini tri tedne pred našim prihodom je razgled malce spremenilo. Most je sicer (bil) zadnjih trideset let namenjen le še pešcem in kolesarjem.

Pokrajina je postala takšna, kot jo poznamo iz mnogih vesternov, rdeče skale so se dotikale modrega neba, ob reki pa so sem ter tja posejane oaze zelenja.
Slika
Dan smo zaključil v Moabu, mestecu, ki se je pred 50 leti razvilo zaradi bližnjih bogatih rudnikov urana, v zadnjih letih pa se je prelevilo v glavni center za raziskovanje bližnjih narodnih parkov. Preko interneta smo najeli malo hiško z velikim vrtom v neposredni bližini »centra« za dobrih 100$ na dan. Zanimivo je, da so nam lastniki zaupali in so nam pustili hišo odprto, ključe pa na mizi!?!

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:37 am

MOAB:

Pred tremi leti sva z ženo to področje le na hitro prevozila, tokrat pa smo si to področje hoteli ogledati v miru in v podrobnostih, a seveda je zopet kaj ostalo za naslednjič. Moab slovi predvsem zaradi neposredne bližine nacionalnih parkov Arches (naravni loki iz skal) in Canyonlands ter velike možnosti za rekreacijo v naravi (MTB, 4WD, rafting, plezanje, planinarjene,...). MTB sva najela tudi s kolegom in se preizkusila na eni najbolj legendarnih prog na svetu Slickrock.

Imeli smo tudi srečo z namestitvijo, saj smo ugodno najeli manjšo hiško v centru kraja, kjer smo uživali naslednje tri dni.

sončni vzhod v Canyonlands-ih
Slika

Hummerji in kolesarji:
Slika

s kolesom nad reko Colorado
Slika

sledi dinozavrov ter indijanske risbe v skali nad reko
Slika Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:44 am

Moab - Arches National Park

simbol države Utah Delicate Arch ob sončnem zahodu
Slika
Slika

Landscape Arch - največji naravni lok (arch) na svetu
Slika

Windows Arch
Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:46 am

MOAB - ceste&avtomobili

cesta po dolini reke Colorado
Slika

terenci in motorji v pripravah na vožnjo po terenu
Slika
Slika
Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:48 am

Moab nas je res navdušil, prijazno malo mestece, sicer precej turistično a tudi zelo sproščeno, saj so turisti predvsem ekstremni športniki in pohodniki, medtem ko množičnega turizma skoraj ni. Ko sva si sposojala kolo sva imela občutek, da so bili vsi v trgovini malce "high", nikomur se ni nikamor mudilo. Pokazala pa se je tudi prijaznost ljudi, predvsem ko smo se po nesreči zaklenili ven iz hiške, v njej pa pustili vse dokumente, telefonsko lastnika in večino denarja. Na srečo se je po ulici mimo nas pripeljal avto z napisom "Animal Police", opazil, da smo malce zmedeni, ter hitro preko svojih vez na pravi policiji na svoj mobilnik dobil lastnika hiške, ki nam je pomagal razrešiti problem. Ko bomo naslednjič tam pa sledi še rafting, ATW ter 4WD.

A pot nas je vodila naprej, proti jugu, čez pokrajino, ki ji rečejo tudi Painted desert.
Slika
Med potjo smo se ustavili v indijanskem muzeju, se nato preko okljuka reke San Juan (Goosnecks)
Slika
pripeljali do Monument Valley, znane iz mnogih vesternov in drugih filmov.
Slika
Sredi doline poteka tudi meja med zveznima državama Utah in Arizona (tablica našega avtka).
Slika Slika

Prav v»dolini spomenikov« se začne rezervat Navajo indijancev – t.i. Navajo Nation, največji indijanski rezervata v ZDA, ki je obsega teritorij velikosti dobrih treh Slovenij, v njem pa živi okoli 200.000 predstavnikov tega največjega indijanskega naroda. Večina indijancev živi na osamljenih kmetijah v tej polpuščavski pokrajini, vmes pa je tudi nekaj centrov, kjer so predvsem z državnimi sredstvi zgrajene šolo, bolnišnice in druge javne ustanove. Eden takih centrov je Kayenta, kjer smo se ustavili v netipičnem Burger Kingu, ki ga je lastnik spremenil v muzej, posvečen t.i. Navajo Code Talkers (ker je tudi sam eden izmed njih) – ameriškim vojakom iz plemena Navajo med 2. svet. vojno, ki so jih uporabljali kot šifrante v vojni proti Japoncem, saj o njihovem jeziku ni takrat obstajal še noben slovar. Dan smo zaključili v mestecu Page, ki je nastalo pred 50 leti ob gradnji jezu Glan Canyon Dam na reki Colorado, za katerim je nastalo veliko jezero Powell.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver)

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Apr 09, 2012 9:50 am

Page – mestece v marsičem podobno Moabu, je bila naša naslednja postojanka. Tudi tukaj prevladuje turizem, ki pa je vezan predvsem na bližnje umetno jezero Powell, ki ga letno obišče preko 3 milijone ljudi, vedno bolj pa tudi na druge naravne lepote, ki sicer niso v sklopu narodnih parkov, zaradi česa so po ZDA manj znane, a nič manj posebne. Veliko teh naravnih čudes je bilo še pred desetimi leti nepoznano tudi domačinom, v zadnjih letih pa se je predvsem preko interneta glas o njih razširil po vsem svetu. Eno najbolj posebnih in nama očitno zakletih je t.i. Wave, kjer sva tudi v desetem poskusu ostala brez dovoljenja za dostop, ki ga vsak dan dobi le 20 ljudi, od tega 10 preko interneta, 10 pa osebno. Ker sva realno to tudi pričakovala, smo imeli tudi rezervni plan, ki pa je prav tako zahteval uporabo terenca, ki smo ga nameravali najeti pri lokalni agenciji. Grand Cheeroke-ja in podobnih mrcin jim je na žalost zmanjkalo, zato smo se morali zadovoljiti z po njihovim mnenjem mini SUV – Hyundai SantaFe, ki se je presenetljivo dobro izkazal, predvsem pri razdalji od tal, ki je ob lažjem terenu itak najpomembnejši dejavnik. Slika
Naredili smo dve daljši cca. 4h trajajoči turci po makadamu in brezpotju in se zapeljali dopoldne do t.i. Belih duhcev,
Slika

popoldne pa do razgleda nad jezerom Powell.
Slika


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 2 in 0 gostov