Napitnine v ZDA

blaz89
PrispevkovCOLON 20
PridruženCOLON Sr Maj 02, 2012 1:27 pm

Napitnine v ZDA

OdgovorNapisal/-a blaz89 » So Avg 18, 2012 1:29 pm

Živjo! :)

Ker se v kratkem odpravljava v ZDA se ukvarjam še z zadnjimi detajli. Med drugim me zanima sledeče; komu vse se v ZDA daje napitnine in v kakšni višini? ;)

Lep pozdrav,

Blaž

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: Napitnine v ZDA

OdgovorNapisal/-a VinS » Po Avg 20, 2012 10:13 am

Moj pogled malce škrtega Gorenjca je naslednji:

1. Zavedam se, da v ZDA storitveno osebje večinoma dobiva minimalno plačo in da živi od "obveznih" napitnin. Vem tudi, da so te napitnine obdavčene, ne glede na to, ali jih dobijo ali ne. V restavracijah zato obvezno dodam standardnih 15%.
2. Napitnin se ne plačuje v fast-foodih in na splošno povsod, kjer stvari prejmeš za šankom, blagajno.
3. Izogibam se vzrokov za napitnine: prtljago v hotelih nosim sam, prav tako sam parkiram avto,...

V praksi glede mojega načina potovanja tako pridejo v poštev samo napitnine v restavracijah, drugje pa čisto glede na kakovost storitve, če je izredna tudi pade kakšen dolar ali dva.

sem pa pred kratkim naletel na naslednji dober vodič po napitninah:
http://hackmytrip.com/2012/08/travel-tipping-tips/

jansi
PrispevkovCOLON 17
PridruženCOLON Pe Apr 20, 2012 8:06 am

Re: Napitnine v ZDA

OdgovorNapisal/-a jansi » To Avg 21, 2012 10:38 am

Sam se pri napitninah ne držim pravil o procentih ampak se omejim na zaokroževanje navzgor in to je to. In še to ponavadi naredim le takrat, ko se mi ne da čakati, da natakar (recimo) vzame denar in gre do blagajne in prinese drobiž. Neke posebne potrebe po dajanju napitnin ponavadi nimam, ker tudi pri nas ni to v navadi-razen določenih izjem, ko si res extra zadovoljen z neko uslugo, kar ponavadi ni na na dnevnem redu. Tudi sam, ko sem kdaj prejel napitnino (sicer nisem delal v tipičnih službah za napitnine tako, da ta referenca ni merodajna) sem se počutil ko en božec, ki mu nekdo iz usmiljenja daje nek drobiž in misli, da bo s tem dvignil kvaliteto mojega življenja.

Na sploh se mi zdi ,da je to pričakovanje napitnin le ena razvada. Nekdo, ki dela v taki službi, kjer se dajejo napitnine jo je enkrat dobil in potem jo kar vedno pričakuje. Že tako je vse drago in vsi nabijajo cene za vsako stvar do maksimalne meje, da ljudje še trošijo tam denar in tudi te usluge so zagotovo vštete v ceno. Če imajo v nekem baru ali gostilni politiko, da natakarje plačujejo minimalno zato, ker itak dobivajo napitnine je to njihov problem, oz. politike lokala. Če grem v bar na pivo in plačam 7$ se mi zdi logično, da je v ceni tudi ta usluga, da mi natakar pivo odpre in prinese...glede na to, da pivo v trgovini stane 2$. Tako, da v tem primeru na dam napitnine. Če bi pivo tudi v baru stalo 2$ (oz. v podobnem rangu kot trgovini) bi to bila druga pesem in bi vedno dal še nekaj za storitev.

Prav tako ne dajem napitnine za stvari, ki jih lahko in imam namen narediti sam in se mi nekdo "vsili" s svojo uslugo. Če on hoče nosit kovčke, naj jih. Zato ne bom plačeval. Če ga pa sam prosim potem pa dam napitnino. Ampak pri tem dajanju napitnin mi je spet zoprno, ker nikoli ne vem koliko dati in se mi vedno zdi, da dajem premalo. Tisti bankovci za 1 dolar, al pa neki kovancev se mi zdi že skoraj žaljivo do tistega, ki mu dajem. Tako, da sam ful nisem privrženec napitnin in se poskusim izogniti situacijam, ko bi jih moral dajati :)
No, pri američanih me odvrača od dajanja napitnin tudi to, da vedno davek posebej računajo. Gledaš po ceniku bi znesek moral biti 13,13$ in si mislim, super, bom dal 15$ in bo še malo napitnine... Dobim račun in je račun 16,54$, pač še z davkom... Naj se grejo solit... Od napitnine ne dobijo nič. Če bi bila že cena po ceniku z davkom (16.45) bi verjetno oz. sigurno nekaj še pustil, tako pa vzamem vsak cent.
Ponekod ti napitnino kar sami dodajo. Enkrat sem dobil račun:okoli 32$(z davkom), plačam s kartico in na izpisku vidim ceno 36$. Je natakar rekel, da je to še napitnina všteta... mislim...Ne vem zakaj so američani tko nori na plačevanje. Eno storitev plačaš po 3 postavkah in to je vedno tako. Mar bi dali že takoj ceno kot je, z davkom in "plačo" za natakarja in taka bi bila. Brez dodatnih napitnin in davkov in pogrinjkov itd itd, ki te sam zmedejo, spravijo v slabo voljo in na koncu si dejansko plačal dvojno ceno od cene, ki si jo videl na jedilnem listu. In še dodatno naj bi dajal napitnino? Kot da ne vem kam z dnarjem...

Malo zahec, malo zares... včasih se napitnina pač spodobi in jo daš rade volje, v večini primerov pa res ni zaslužena, pa čeprav pričakovana...

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: Napitnine v ZDA

OdgovorNapisal/-a VinS » To Avg 21, 2012 11:55 am

Se načeloma strinjam s tabo in drugje po svetu to tudi prakticiram. V ZDA pa je (na žalost) sistem postavljen tako, da so cene brez davka in da je napitnina dejansko del plače (se mi to oboje zdi butasto, samo ker tako pač je se moramo s tem sprijazniti). Ceni na jedilniku v restavracijah (ne velja za fast-foode, Danny's, za Sizzler's se ne spomnim, po moje tudi ne, ker je bolj samopostrežna) tako že v mislih dodam 25% in se s tem sprijaznim. Čeprav seveda to načeloma ni problem strank, pa je dejstvo, da zaposleni dobivajo večinoma minimalca in jim napitnine prinašajo več kot polovico zaslužka, ob tem pa morajo obvezno vse prejete napitnine prijaviti davčni upravi, pri čemer mora biti znesek vseh prijavljenih napitnin najmanj 8% celotnega dohodka restavracije. V praksi to pomeni, da če je nekdo tebi stregel 1h in ni dobil nič napitnine, da je v bistvu tisto uro delal zastonj, ker bo moral plačati tudi davek na neprejeto napitnino.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov