USA West trip

stroj
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Ne Dec 30, 2012 12:38 pm

USA West trip

OdgovorNapisal/-a stroj » Ne Dec 30, 2012 1:03 pm

Pozdravljeni,
tudi jaz sem na forumu nov. Najprej zahvala za fantastično stran. Plod ogledov strani, je tudi objava poceni letov (nakup karte ZG-LAX). No pa k stvari. Odpotujemo (4+1os.) 12.3.2013 preko Londona v Los Angeles, vračamo se 27.3.2013 iz San Francisca v Zagreb. Torej neto 13 dni (malo, ampak bolje kot nič). Zaenkrat je plan je sledeč:
Los Angeles
Antelope Canyon
Grand Canyon
Glen Dam
Lake Powel
Monument Valley
Bryce Canyon
Zion
Hooverjev jez
Las Vegas
Death Valley
Lake Tahoe
Yosemite
Napa
San Francisco.

Prosim, če mi lahko pomagate pri razdelitvi po dnevih. Lahko se kaj tudi izpusti, saj ne bi le letali od ene do druge znamenitosti. Vsakršen dodatni nasvet (rent a car, prenočevanja...) bo dobrodošel. Veliko nasvetov sem na forumu že tudi prebral, ampak saj veste, ko greš obrezovat drevo, nobena veja ni ravno takšna, kot je slika v knjigi :D .

Hvala in lepe praznike, ter seveda še veliko potovanj vam želim.
Zadnjič spremenil 2, dne stroj, skupaj popravljeno 0 krat.

konikica
PrispevkovCOLON 42
PridruženCOLON To Maj 08, 2012 2:55 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a konikica » To Jan 01, 2013 6:57 pm

Lake Powell in Glen Dam bi jaz zdruzila v isti dan z Antelope Canyon, ker za kanjon rabis ca. 2h (ce gres samo v en del), jezero je pa itak zraven v mestu Page. Mene jezero sicer ni navdusilo. Za Antelope Canyon bi vama priporocila, da rezervirata ze vnaprej, saj so ture kar razprodane, se zlasti, ce zelis biti v kanjonu ob 12:00. Sicer sva pa midva avgusta naredila podobno turo, kar si lahko preberes v eni od starejsih tem.

aja pa za prvi dan se mi zdi voznja LA-Page kar dolga. jaz bi prvo noc spala v LA, potem pa drugo jutro na pot, morda najprej do Grand Canyona in potem naprej do Antelope, Monument Valley itd.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a VinS » Sr Jan 02, 2013 12:06 pm

Pozdravljen in dobrodošel na forumu!

Poskušal bom odgovoriti po korakih, mogoče tudi v več prispevkih, da bo bolj jasno. Najprej glede 4+1 - to pomeni 4 odrasli + en (majhen) otrok? ČE tako potem je to podobno, kot smo mi potovali leta 2008, 2 para + najina enoletnica. Če je zraven otrok so tudi zaželeno določene manjše prilagoditve, če sklepam narobe pa me prosim popravi.

Najprej nekaj opozoril:
Antelope Canyon: Summer months provide two types of lighting. Light beams start to peek into the canyon March 15 and disappear October 7 each year. http://en.wikipedia.org/wiki/Antelope_Canyon .To pomeni, da pred sonce ni dovolj visoko da prodre v kanjon, tako da ne pride do teh znanih žarkov. Če bi to radi videli potem je smiselno obrniti krog okoli Grand Canyona - se pravi najprej Zion, Bryce in nato Page)

Glenn Canyon Dam in Lake Powel kot sta bolj tranzitna, tam ne načrtuj kakšnega daljšega postanka. Bolj zanimiv je Horseshoe band pa tudi t.i. gobice - Toadstool hoodoos, oboje le kakšnih 10 minut peš od glavne ceste nekaj km pred ali za Pagom ob vaši poti.

Grand Canyon: v tem letnem času pa tudi zaradi malo časa pride v poštev le južni del (South Rim) - se pravi med LA/ali LV) in Page-om.

Napa Valley - jaz osebno bi spustil, mislim, da imamo v Sloveniji in bližnji okolici precej lepše vinske gorice. Podobno Lake Tahoo, razen če bi se šel smučat (kar bi jaz osebno naredil, če bi bil tam v tem času).

Se pravi nek okvirni plan (v takem tempu se da obiskati, seveda pa se lahak vključi dodatne, "proste" dni):
12.3.: prihod LA
13.3.: zaradi časovne razlike zgodnje vstajanje, nakup živil v enem od 24h Wal-Martov, ogled LA ... spanje LA.
14.3.: Joshua Tree NP (loop road), opcijsko vožnja čez Oatman, spanje Kingman.
15.3. Route 66 pri kraju Seligman, Grand Canyon South Rim (sončni zahod), spanje blizu kanjona ali v Page
16.3. Page: zjutraj Horseshoe Band, opoldne Antelope Canyon, sončni zahod Monument Valley, nazaj v Page (opcija iti v Bryce po cesti 95 preko Capitol Reef NP)
17.3. Page - čez jez in mimo jezera, Toadstool hoodoos, popoldne in sončni zahod v Bryce
18.3. Zjutraj še Bryce, če mislite da še kaj za videti, potem skozi Zion in "spat" v Las Vegas
19.3. Las Vegas
20.3. Death Valley, Mono Lake (mesečina?)
21.3. Lake Tahoo, vožnja blizu Yosemite
22.3. Yosemite, vožnja do San Francisca
.
.
27.3. odhod San Francisco

Se pravi vaša pot je čisto lepo izvedljiva, ostane še kar nekaj prostih dni za malce upočasniti tempo. Mogoče celo možno vključiti Moab (Arches, ...) z okolico (meni najlepši del tega področja) - razlika v kilometrih: Monument Valley - Bryce via Page: 435km, Monument Valley - Bryce via Moab 662km.
Na drugi strani: Death Valley - Yosemite 600km zahodno od Sierre Nevade (izpusti se Mono Lake in Lake Tahoo), 830km via Lake Tahoo.

Lp Miha

stroj
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Ne Dec 30, 2012 12:38 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a stroj » Sr Jan 02, 2013 2:21 pm

Hvala za odgovora. Sedaj je že malo lažje. Otrok je star 12 let. Za antelope Canyon bi upoštevali tvoja navodila, zato bi bilo smiselno obrniti vrstni red. Ker je prostih dni nekoliko preveč (imeli bi le enega do dva, če mislite, da bo dovolj), bi tudi predlog o Arches rade volje sprejeli. Za SF bi imeli dva dneva. Prosim, ali lahko na osnovi teh dejstev ažuriraš plan po dnevih. Priporočam se seveda še za nadaljevanje nasvetov, kot je rečeno na začetku.

Hvala in lep pozdrav.
Zadnjič spremenil 1, dne stroj, skupaj popravljeno 0 krat.

marja
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Če Jul 19, 2012 10:51 am

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a marja » Sr Jan 02, 2013 2:43 pm

Pozdravljen!

Tudi midva sva šla tja za 13 dni v mesecu oktobru in najina pot je izgledala tako:

1. dan: let, v večernih urah prihod v L.A in prevzem terenskega avtomobila (Ford Escape) pri Dollar agenciji. Nočitev v La Mirage Inn (rezervacija v naprej za to, predzadnjo in zadnjo noč, za ostale nočitve rezervacije en dan v naprej (booking.com), kakšen dan tudi brez rezervacije - zraven sva imela tablični računalnik, ki nama je bil v veliko pomoč, gor sva naložila tudi karte za države, ki sva jih obiskala, da sva se malo orientirala).

2. dan: zgodaj zjutraj (okoli 5:15) dolga vožnja naravnost proti Grand canyon, ampak zaradi ravnih cest se nama ni zdelo preveč naporno. Z vmesnimi krajšimi postanki in hitrim kosilom prihod okoli 16 ure v GC Village in odhod s shuttlom na ogled do sončnega zahoda. Spanje v Grand Canyon Inn (malo pred Tusayanom).

3. dan: zgodaj zjutraj odhod do Pagea. Ogled GC iz razglednih točk ob cesti. Ker sva šla v Antelope canyon (rezervacija v naprej) šele ob 16 uri, sva si najprej pogledala Horseshoe bend in Glen dam, po canyonu pa še Powell lake, tudi iz razgledne točke ob glavni cesti, kjer je bilo zelo lepo. Nočitev v Rodeway Inn.

4. dan: vožnja do Moaba, vmes pa ogled Monument Valley Navajo Tribal Park. Šla sva na krožno cesto - hvala bogu za terenski avto:) Park je zelo lep. Nato pa vožnja čez Mexican hat in hiter ogled Goosenecka in od tam v Natural Bridges National Monument, kjer sva si ogledala mostove iz razglednih točk ob cesti (od Goosenecka do parka je nekaj makedamske ceste, ki se vzpenja, ampak razgled je zelo zelo lep - se splača). Zvečer prihod v Moab in kratek sprehod po mestu. Nočitev v Bowen motel.

5. dan: zgodaj zjutraj odhod v Canyonlands (Island in the Sky), da sva prišla na sončni vzhod na Mesa arch - tam je bilo že polno fotografov postavljenih v vrsto, tako da sem težko prišla zraven:), potem še ogled drugih razglednih točk. Do kosila še ogled Dead Horse Point State Park, po kosilu pa ogled Arches NP (Window, sprehod do Landscape arch in na koncu še Delicate arch ob sončnem zahodu, čeprav je bilo bolj oblačno, kot sončno). Vožnja do Green river in nočitev v Motel 6.

6. dan: vožnja skozi Capitol reef NP do Bryce canyon - ko sva prišla tja, je pričelo deževati, zato sva si park ogledala zelo na hitro in ni bilo preveč zanimivo, nato pa vožnja do in ogled Zion NP, ki mi je bil eden izmed najlepših. Tam na srečo ni deževalo, park sva si ogledala iz shutla in na kratko sva se sprehodila ob reki, za kaj več pa žal ni bilo časa. Zvečer odhod proti L.V, kjer so naju presenetili kar precejšnji nalivi (spet hvala bogu za avto:), ker so bile nekatere ceste poplavljene), čeprav so po radiu opozarjali na to. Nočitev v Super 8 to in naslednjo noč.

7. dan: ogled L. V (Strip, slavni znak, Brain health clinic - zanimive oblike, famus pawn shop - oddaja na history kanalu, kosilo v heart attacku - zanimivo, ampak ne zdravo:)

8. dan: zjutraj odhod iz L.V in hiter ogled Hoover dama, nato pa ogled Death valley (Zabriskie point in Badwater Basin)- za videt, ampak nama ne preveč zanimivo. Nato pa zanimiva vožnja do Lee Vining, kjer sva nameravala prespati. Ampak ker nisva našla prostega motela, sva se vrnila v Mammoth lakes. Spanje v Siera nevada lodge - dražji motel, ampak zajtrk je bil tu najboljši:)

9. dan: zjutraj odhod v Bodie ghost town (mislim, da odprejo šele ob 9. uri, če se prav spomnem), ki se ga res splača ogledat, nato vožnja do Yosemite NP. Vmes kratek postanek ob Mono lake. V Yosemite NP samo kratki postanki ob cesti in sprehod do Vernal fall in nato še na kratko Mariposa grove. Meni osebno ta prak sicer lep, vendar med najmanj zanimivimi. Zvečer vožnja do Turlocka in spanje v Sunrise Inn (za zajtrk lahko tu izbiraš med vaflji in palačinkami, ki ti jih na svežo pripravijo:).

10. dan: zjutraj odhod v S.F. Ogled mesta (pier 39, zvita ulica, golden gate park in bridge,..). Ker so bili moteli zelo dragi, sva se peljala malo izven mesta in prespala v Budget inn. Priporočam tudi, da si ogledate cene parkirnih prostorov in garažnih hiš, ker so lahko zelo dragi.

11. dan: Alcatraz (obvezno nakup kart kakšen teden ali dva prej), ostali ogledi, popoldan pa Twin peaks do sončnega zahoda - zelo lep pogled na mesto, ampak takrat zelo vetrovno. Vožnja do Salinasa in nočitev v Motel 6.

12. dan: vožnja po Hwy 1, (sicer res malo zamudno, ampak sem si želela) do Pismo beach, z vmesnimi postanki. Spanje v Oceano Inn.

13. dan: vožnja do L.A, vmes kratki postanki v Malibu, Santa Barbari in Santa Monici. Ogled L.A, nad katerim nisem bila navdušena, na cestah je zelo velika gneča in potrebuješ veliko časa, da prideš iz ene do druge točke. Spanje v istem motelu, kot prvo noč.

14. dan: ogled filmskega studia (nakup karte preko interneta en dan v naprej) in tistega, kar nisva uspela prejšnji dan.

15. dan: dopoldan odhod na letališče in popoldan polet proti Londonu.

V teh dneh sva naredila okoli 5500 km, ampak se nama ni zdelo pretirano naporno. Nekoliko utruja le vožnja po mestih. Bila sva zadovoljna tudi z vsemi moteli, vsi so bili čisti, nekateri niso imeli zajtrka, ampak naju to ni motilo. Jedla sva večinoma v Subwayu in v Dennysu, kdaj pa kdaj tudi kakšen Mc donalds, ali kaj podobnega, ampak bolj redko.

Če te še kaj zanima, kar vprašaj. Lepo potovanje in vse dobro v novem letu želim.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a VinS » Sr Jan 02, 2013 3:14 pm

Potem vas je dejansko 5, to je lahko problem v motelih, če bi hoteli vsi spati v eni sobi (kar je daleč najceneje), ker je standard 2 francoski postelji (queen size - 150*200cm), ker marsikje ne pustijo več oseb kot je uradno dovoljeno (baje neki varnostni predpisi). Tudi glede avta je vprašanje, če vam ne bo preveč na tesno - osebno bi potem priporočal minivan (običajno se dobi avto, ki se pri nas prodaja kot Chrysler Grand Voyager, v Ameriki pa kot Dodge (Grand) Caravan ali Chrysler Town&Country. Zadnja leta obstaja le še "Grand" verzija to pomeni 7 sedežev (2+2+3) ter velik prtljažnik, mi smo ga imeli pred 4 leti in je super za vozit, udoben, ogromno prostora, poraba pa cca 10l bencina na 100km. tukaj dobim ceno 450€ za zavarovanja brez odbitne franšize, dodatni vozniki so v Kaliforniji brezplačno.

Drugače se skoraj v popolnosti strinjam z mnenjem Marje, edino v Bryce je imela smolo z vremenom, meni drugače za Arches najlepši park. Vaš del poti vključno z Moabom je naredila v 12 dneh - se prvi, da bi vi v 15h dneh morali priti čisto lepo skozi.

Mogoče nekaj nasvetov glede nočitev: najcenejši so Motel6, nimajo zajtrka, internet dodatno 3$, s kodo CP545856 dodatnih 10% popusta. Malce višje so moteli verige Wyndham (Super8, Days inn, Travelodge, ...), sploh Super8 običajno najboljše razmerje med ceno&kvaliteto, s kodo Corporate ID 8000000066 večinom ado 20% popusta. Namesto rezervacije direktno na spletnih straneh lahko iščete preko npr. Booking.com ali pa hotels.com, na hotels.com lahko s kodo HEJAN10 dobiš 10% popust.

Še konkretno - v LA je dobra izbira Travelodge at LAX, čisto blizu rent a car parkirišč, kar je super, če prvi dan prideš bolj pozno zvečer. V Las Vegasu bi osebno namesto motelov (ki jih imaš tako dovolj na celi poti) kakšen hotel, lahko tudi 4 ali več zvezdic, ki se z malo sreče med tednom dobijo že od 30-50$ na noč (na sobo). San Francisco je lahko problematičen, najcenejši moteli so v bližini letališča, v centru kar drago. Bryce poglej http://haroldsplace.net/_wsn/page2.html.

Bodie je super zadeva, samo dvomim da bo marca že odprt, ker je to na višini nad 2000m in je običajno sneg do maja.

mogoče za gušt "nekaj" mojih slikic iz tega dela ZDA : http://galerija.posvetu.si/piwigo/index.php?/category/2

P
Mihs

stroj
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Ne Dec 30, 2012 12:38 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a stroj » Če Jan 03, 2013 11:55 am

Hvala za izčrpne nasvete. Upam, da vas "gnjavim"zadnjič. Nekako sem združil oba predloga in nastalo je tole:

13.3. V popoldanskih urah prihod v LA, prevzem avtomobila, nakup živil v enem od 24h Wal-Martov, Nočitev LA.
14.3. Zaradi časovne razlike zgodnje vstajanje ogled LA ... Nočitev LA.
15.3. Joshua Tree NP (loop road), opcijsko vožnja čez Oatman, spanje Kingman.
16.3. Route 66 pri kraju Seligman, Grand Canyon South Rim (sončni zahod), s shuttlom na ogled do sončnega zahoda. Spanje blizu kanjona ali v Page.
17.3. Zjutraj Horseshoe Band, opoldne Antelope Canyon, sončni zahod Monument Valley, spanje?
18.3. Vožnja do Moaba, vmes Natural Bridges National Monument, ogled mostovov iz razglednih točk ob cesti (od Goosenecka do parka je nekaj makedamske ceste, ki se vzpenja). Zvečer prihod v Moab in kratek sprehod po mestu. Nočitev Moab.
19.3. Zgodaj zjutraj odhod v Canyonlands national park (Island in the Sky), na sončni vzhod Mesa Arch, potem še ogled drugih razglednih točk. Do kosila še ogled Dead Horse Point State Park, po kosilu pa ogled Arches NP (Window, sprehod do Landscape arch in na koncu še Delicate arch ob sončnem zahodu. Vožnja do Green river.
20.3. Vožnja skozi Capitol reef NP, Toadstool hoodoos, popoldne in sončni zahod v Bryce. Nočitev.
21.3. Vožnja do in ogled Zion NP, ogled iz shutla . Zvečer odhod proti LV. Ogled Hoover dam. Nočitev.
22.3. Ogled LV. Nočitev.
23.3. Zjutraj odhod iz LV, ogled Death valley (Zabriskie point in Badwater Basin), nato pa vožnja do Lee Vining, kjer prespimo.
24.3. Zjutraj odhod v Bodie ghost town (če bo odprto), nato vožnja do Yosemite NP. Vmes kratek postanek ob Mono lake. V Yosemite NP samo kratki postanki ob cesti in sprehod do Vernal fall in nato še na kratko Mariposa grove. Zvečer vožnja do Turlocka.
25.3.: Zjutraj odhod v S.F. Ogled mesta (pier 39, zvita ulica, golden gate park in bridge,..).26.3. Alcatraz, ostali ogledi, popoldan pa Twin peaks do sončnega zahoda.
27.3. Dopoldan odhod na letališče in popoldan polet proti Londonu.
Še link do zarisane poti:
http://mapq.st/YWvbZC

Prosim še za popravke in predloge, nato pa se spravim na detajle.

Hvala še enkrat in lep sončen dan še naprej.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a VinS » Če Jan 03, 2013 1:05 pm

Pozdravljen - kot prvo - saj mene ne "gnajviš", prav fajn je malo obujati spomine, če že osebno ne morem biti v teh prelepih krajih.

Plan zgleda zelo ok, nekaj pripombic:

17/18.3. Natural Bridges so sicer lepi, a jaz osebno bi jih spustil, če bi v Moabu dobil ugodno nočitev (mi smo npr. najeli hiško z dvema spalnicama in vrtom za nekaj čez 100$) in se kar odpeljal v Moab in si tam privoščil malo "dopusta". Druga možnost je, da prespite v The View hotelu prav v "dolini", sicer ni poceni a baje vredno svojega denarja. drugače ne vem, če je kje možno prespati med Monument Valley in Natural Bridges.

19.3. če pridete v Moab šele večer prej potem bi mogoče celo izpustil Island in the sky, je kar nekaj vožnje, pa je razgled podoben kot iz Dead Horse Point parka, ki je bližje. Če boste pa več časa v Moabu in kdo od vas rad kolesari pa je obvezna vožnja po prvi MTB stezi na svetu Slickrock. V Moabu je lep izlet tudi ob reki Colorado. BI pa potem tudi prespal še enkrat v Moabu (če dobite ugodno nočitev), tako da manjkrat menjate sobo - je fizično manj naporno kot vsak dan "kufre not - kufre ven"

20.3. Toadstool hoodoos so pri Page, tako da to odpade. Je pa na tej relaciji veliko drugega za videti.

23-24. Prelaz Tioga med Lee Viningom in in Yosemite bo marca 100% zaprt http://www.nps.gov/yose/planyourvisit/tiogaopen.htm, tako da ta prehod odpade. Tudi ostali prelazi malce severno so marca še zaprti http://www.dot.ca.gov/hq/roadinfo/clsdlst.htm. Za Bodie bi rekel, daje možnost 5-10% da bo odprt, se ne bi zanašal. mi smo bil recimo tam okoli 30. aprila 2005 (zaprt),10. maja 2011 (zaprt, a zaradi snežne nevihte prav tega dne), potem so dokončno odprli okoli 15. maja, mi bili 23. maja 2011. Cesta do Bode je kljub malce čudnim označbam na GMaps samo ena - 270, podatke o stanju na tej cesti so na http://www.dot.ca.gov/hq/roadinfo/display.php?page=sr270. Razmisli o drugi alternativi - preko Lake Tahoe ali zahodno od Sierre Nevade.

lp in kar vprašaj, če te še kar koli zanima

konikica
PrispevkovCOLON 42
PridruženCOLON To Maj 08, 2012 2:55 pm

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a konikica » Če Jan 03, 2013 2:38 pm

Jaz imam pa en komentar glede Zion NP. V parku je nekaj lepih moznosti za sprehod ca. 2h (do npr. slapov) in zato se mi zdi boljse namesto ogleda iz shuttla malo sprehodit naokoli. ker voznje boste imeli ze tak ali tako dovolj. ne vem pa, kako je marca z vremenom. lp

marja
PrispevkovCOLON 6
PridruženCOLON Če Jul 19, 2012 10:51 am

Re: USA West trip

OdgovorNapisal/-a marja » Če Jan 03, 2013 3:44 pm

Jaz bi mogoče dodala, da se povsem strinjam s konikico in bi za Zion res predlagala raje kakšen sprehod, kot pa samo ogled iz avta in shutla. Žal je nama za sprehod zmanjkalo časa, zato sva si ga ogledala samo tako, če bom še kdaj tam, si bom sigurno vzela zanj celi dan časa:)

Kot je predlagal Vins, bi pa mogoče jaz raje šla Island in the sky, čeprav je res malo več vožnje do tja (prav zaradi Mesa arch - meni je bilo to res zelo lepo za videt, ampak okusi so različni) in izpustila Dead Horse point, ker je razgled res precej podoben kot v Canyonlandu, prav tako je treba tam tudi posebaj plačati vstopnino - če se ne motim so vsi State parki posebaj za plačati (ne moreš vstopiti z annual pass)-če se motim me prosim popravite.

Če se da med natural bridges in med monument valley prespat, se sicer ne spomnem, ampak mislim, da so bili ob cesti neki moteli. Mislim pa, da če bi se odločili za oba parka, se lahko brez težav obišče oba v enem dnevu in pridete tako iz Pagea (zjutraj) v Moab (zvečer) vmes pa oba parka + Gooseneck.

Če je Bodi še tisti čas zaprt, bi mogoče lahko obiskali kakšen drug ghost town, mogoče Calico, ker se mi zdi, da je kar zanimivo to za videt. Mogoče bi lahko Vins, ki je bil že večkrat tam, predlagal kakšnega drugega.


Lp


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov