zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah)

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah)

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 8:54 am

Tema je bila prvič objavljena na forumu Avtomobilizem.com leta 2011 Amerika skozi vetrobransko steklo - 3.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 9:07 am

3 leta po nepozabnem potovanju, opisanem v prispevku ZDA 2008 (Denver-Utah-Las Vegas-Yellowstone-Denver) se je situacija ponovila. Ženi se je zopet iztekal porodniški dopust, meni je ostajal moj redni dopust, Nova Zelandija je bila predaleč in predraga, z nahrbtniki po manj razvitih državah pa se nama z dojenčkom (še) ni dalo. Ko pa sem dobil še ponudbo, ki nas je vse 4 za le 1600€ pripeljala direktno v Los Angeles, nisva dolgo oklevala. Plan sva tokrat zastavila malo drugače, izpustila sva večino najbolj turističnih atrakcij(ki svajih tako ali tako že videla na prejšnjih potovanjih) in se bolj posvetila manj znanim, manj obljudenim a bolj intimnim kotičkom zsahodnih ZDA. Okvirni plan je na sliki spodaj, sva si pa pri rezervacijah hotelov pustila skoraj povsem proste roke, da kadar koli tokom potovanja pot prilagodiva našemu počutju, vremenu in otrokoma.

Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 9:09 am

Pa začnimo s potovanjem. Let je bil OK, nekaj turbolenc in nevihta pri vmesnem postanku v Madridu, a nič posebnega. Po pristanku so letalo poslali na premajhen prostor, tako da smo potem skoraj 1h po letališču v LA iskali prsta "vrata". Kontrole so šle hitro, prtljaga nas je že čakala, avto tudi in tudi hotel je bil za to ceno in lokacijo tik ob letališču zelo lep. Po 24h od odhoda od doma smo nato le zaspali. Naslednji dan seveda pokonci že ob 3h po lokalnem času, tako da smo se odpravili v 24h WalMart po nujne zaloge (hrana, voda, plenice...), nato na zajtrk, pa v en manjši zabaviščni park za otroka. Popoldne pa že ven iz LA proti severu. Dve uri od LA je bilo v lepem parku sredi puščave veliko srečanje indijancev iz širše regije, t.i. Pow wow. Skoraj orkanski veter jih ni motil, nas pa je in smo se nato že po kakšni uri raje odpravili naprej, se spotoma ustavili še v enem "mestu duhov" in nato prespali na robu Doline smrti, kamor pa se letos ne bomo odpravili.

avtocesta severno od LA, kljub nedelji je bilo 7 pasov kar polnih, bolj v mestu je bilo pasov tudi po 10 v eno smer.
Slika

pow wow
Slika

mesto duhov Randsburg
Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 9:13 am

Pa nadaljujmo s potopisom, tretji dan potovanja je bil med najbolj zanimivimi, prevozili smo preko 600km, od tega tudi kakšnih 20km makadama.:

V ponedeljek (prispeli smo v soboto zvečer) smo imeli v načrtu jutranji obisk Alabam hills, pokrajine med Dolino smrti in gorsko verigo Sierra Nevada, točno pod Mt. Whitney-em, s 4421m najvišjim vrhom osrednjih ZDA (brez Aljaske in Havajev). V tej pokrajini so posneli tudi veliko vesternov, zato se tudi cesta po njej imenuje Movie Road, so pa od naši generaciji bolj znanih filmov tukaj snemali dele Gladia-torja in večino filma Maverick (z Melom Gibsonom in Jodie Foster). Popoldne pa sem hotel poizkusiti strmine enega najboljših ameriških smučišč, Mammoth Mountain.

Dan se je začel z lepim sončnim vzhodom, le veter iz preteklega dne se je le malenkost umiril tako da smo opustili načrte za daljše družinske pohode in smo si ogledali le avtu bližje lokacije, kot je t.i. Miss Alabama
Slika
in dva kamnita loka, skozi katera se lepo vidi Mt.. Whitney.
Slika

Slika

Dodatno smo še malo potestirali avtek na peščenih in kamnitih cestah – prve od dobrih 100km makadama na tej poti je prenesel brez problema.
Slika

Nato smo se odpravili proti severu vzporedno z mogočno gorsko verigo Sierre Nevade, čez katero več kot 300km ni nobenega prelaza (pozimi, to pomeni tukaj od oktobra do julija, pa še skoraj 150km več) , saj praktično nikjer ni nižja od 4000m. Začeli smo se približevati temnim oblakom in najprej je začelo rahlo deževati, kmalu pa tudi snežiti. Dolina je tukaj namreč precej visoko, okoli 2000m, z občasnimi prelazi do cca 2500m, cesta pa je večino časa skoraj povsem ravna štiripasovnica, po kateri se sicer precej redek promet vozi okoli 70-75mph = 110-120kmh.

Ker za sneg in veter s seboj nisem imel primerne opreme, sem misel na smučanje hitro opusti, tako da smo se odpeljali naprej proti Mono Lake-u. Od daleč je izgledalo, da je vreme ob jezeru boljše,
Slika

a ko smo se pripeljali do obale, se je začel pravi znežni metež in ni nam preostalo drugega kot da smo se obrnili in odpeljali naprej. Od jezera proti glavni cesti smo se vrnili po isti cesti kot smo prišli, a s to razliko, da je v teh 15 min na prej povsem suhi cesti zdaj bilo več kot 10cm snega!!
Slika
Kaj zdaj? Nič, gremo še naprej, smo se odločilo, poskusimo še srečo pri kraju Bodie, verjetno najbolje ohranjenem t.i. ghost town-u v Ameriki, ki sva ga hotela obiskati že pred 6-imi leti, a je bila takrat cesta zaradi snega zaprta. Tokrat sva na internetu brala, da so cesto pred tremi dnevi uradno odprli, tako da sva upala, da nama bo tokrat le uspelo.
Po naslednjem prelazu se je začelo jasniti in na odcepu iz glavne ceste smo imeli celo sonce. A Bodie je od glavne ceste oddaljen še 20km, od tega je zadnjih 5km makadamskih, kraj pa leži na nadmorski višini 2550m. Dlje kot smo se peljali, temneje je postajalo in na začetku makadama je zopet začel padati sneg, slabe 3km pred krajem pa je bila čez cesto postavljena še zapornica.
Slika
Doživeli smo nov snežni vihar in pri taki nadmorski višini in tako daleč od civilizacije se ni ravno za hecat, tako da sva misel o peš pohodu hitro izključila in smo se raje hitro obrnili ter se zapeljali nazaj v dolino, da nas slučajno ne zamede. Čeprav je bilo za naslednji dan napovedano lepše vreme pa se nama ni dalo čakati tukaj, saj je bila ura šele 14:00, tako da smo se odpeljali v naslednji večji kraj Reno, mali »Las Vegas«, kjer smo sicer načrtovali nočitev za naslednjo noč. Tam nas je seveda pričakalo sonce,
Slika

v hotelu pa smo se uspeli dogovoriti, da prestavimo nočitev za en dan naprej (kar je sicer stalo 2$, tako da je bila celotna cena nočitve 32$, kar ok za hotel s 3*). Jaz sem še malo skočil poslikat glavno mestno ulico, nato pa v igralnici prislužil 50$ (in tri piva, ki ti jih brezplačno nosijo hostese) in dolg dan se je vendarle uspešno končal.
Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 12:22 pm

4. dan:
Zjutraj nas je pričakalo lepo pomladansko jutro, tudi vetra ni bilo. Danes smo zato po slabšem vremenu preteklih dni želeli predvsem pretegniti svoje noge. Najprej smo se odpravili v bližnje staro mestece Virginia City, ki je zaradi velikega rudnika srebra pred 150. leti veljalo za najbogatejše ameriško mesto. Takrat pa se je v njem tudi »rodil« Mark Twain, saj je ta ameriški pisatelj prav času življenja v tem mestu prevzel svoj psevdonim.

Slika

Nato smo se zopet odpravili v Kalifornijo (vse snežne dogodivščine preteklega dne so se namreč dogajale v »sončni« Kaliforniji, le Reno je kakšnih 20km v Nevadi), se ustavili ob razstavljenih vojaških letalih in helikopterjih ob lokalnem letališču, kjer sta se otroka razdivjala, se peljali skozi lepo gorsko pokrajino

Slika

ter se nato odpravili na dvourni sprehod ob slapovih Burney Falls, si priredili piknik in pustili otroka, da sta po travniku nabijala žogo.
Slika
Nato smo si hoteli ogledati še polja lave Lava Beds, a so mi na bencinski črpalki na srečo še pravočasno povedali, da moja na zemljevidu izbrana bližnjica še ni splužena. 50 km nazaj se nismo hoteli vračat, zato smo nadaljevali pot po glavni cesti in uživali v izjemnih razgledih na ognjenik Mt Shasto, ki se pri 4322 metrih vzpenja skoraj 3000m nad okolico. Cesta je okoli ognjenika naredila skoraj popoln krog, tako da smo Shasto lahko občudovali iz vseh strani.

Slika

Slika

Slika

Malce severno smo ponovno zapustili Kalifornijo in vstopili v Oregon ter v prvem mestu v tej zvezni državi, Klamath Falls, tudi prespali, še pred tem pa v Wal-martu pobrali naročene izdelke, predvsem igrače in pripomočke za otroke in za na pot. V Oregonu namreč nimajo davka (prometnega ali DDV), tako da je tam vse precej cenejše (drugje je davek med 5 in 10%), preko spletne strani Wal-marta pa lahko naročiš, da ti izdelke dostavijo v katero koli njihovo trgovino v ZDA, kjer jih lahko brezplačno prevzameš. Dodatno ima Wal-mart 30 dnevni rok, v katerem ti vrne denar za vse izdelke (z nekaj logičnimi izjemami) brez vprašanj, kar smo na nekaj primerih tudi izkoristili.

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » To Apr 10, 2012 12:24 pm

5. dan (sreda):

Za današnji dan smo imel v načrtu le eno – Crater Lake – eno najglobljih in tudi najlepših jezer na svetu, ki je nastalo v kraterju vulkana Mazama pred le kakšnimi 7700 leti. Jezero je znano po svoji živi temno modri barvi, ki pa pride do izraza predvsem v lepem, sončnem vremenu, kot smo ga imeli pretekli dan.

Do jezera nas je ločila le ura vožnje in kmalu smo se začeli vzpenjati (jezero leži na nadmorski višini 1900m), če hitreje kot cesta pa se je vzpenjala višina snega ob cesti. Kmalu je višina presegla višino našega avtomobila in začeli smo se počutit kot v snežnem tunelu. Če ne verjamete…
Slika

Ko smo se pripeljali do parkirišča je po naši stari navadi začel padati – sneg! Na srečo ne veliko, tako da smo lahko skočili ven in se malo pokepali in poslikali,
Slika

Nato smo se šli igrat v »Visitors center«, kjer smo pogledali tudi film o nastanku jezera in o indijanskih legendah, nakupili malo spominkov, ta starejša pa se je naučila svoje prve angleške besede ob igri z Rangerico. Kasneje smo zopet poskusili srečo zunaj, saj je za trenutek skozi oblake celo pokukal kakšen žarek sonca,
Slika


a takoj za tem je zopet začelo snežiti, zato smo se odpravili nazaj v dolino. Za popoldne sva predvsem za najino najstarejšo imela majhno presenečenje kot nagrado za njeno res lepo obnašanje na letalu in na vsej poti doslej. Peljala sva jo v manjši zabaviščni park, kakršnih smo potem videli še veliko po vsej Ameriki. Tovrstni »centri za zabavo« so najpogosteje sestavljeni iz nekaj karting prog, avtomobilčkov ali čolnov za »zaletavat«, baseball vadbišča, atraktivnega igrišča za mini golf in velikega notranjega prostora z restavracijo, ogromno fliperji in podobnimi igrami (vožnja motorjev, avtov, ..) ter še z ogromno igralnic/plezalnico za manjše otroke, vse to pa se pogosto uporablja za rojstne dneve, šolske nagradne izlete,... Vstopnine ni, se pa plača vsaka vožnja posebej, ugoden paket večih iger ali pa se kupi pavšal za cel dan ali za določen čas.

No naša ta velika je pri 4 letih nora na kot ona pravi »formole«, bodisi kot voznica pri manjših ali kot sovoznica pri kar precej hitrih go-kartih, tako da smo v teh treh tednih mislim da ene 6-7 krat zavili tudi v tovrstne parke. Jaz sem se prvič v življenju poizkusil v baseballu in so me žogice tako prerešetale, da sem komaj živ prišel ven, od 20 žogic pa me je ena celo zadela v palico. Tako pa to izgleda:
Slika Slika

VinS
Site Admin
PrispevkovCOLON 200
PridruženCOLON Ne Apr 01, 2012 8:13 pm

Re: zahod ZDA 2011 (Kalifornija, Oregon, Idaho, Nevada, Utah

OdgovorNapisal/-a VinS » Če Apr 26, 2012 3:02 pm

6.-8. dan (četrtek-sobota)

Naslednje tri dni smo preživeli ob pacifiški obali Oregona, kjer nam je bilo tokrat naklonjeno še vreme. Po precej napornih prvih dnevih (v štirih dneh smo prevozili skoraj 2000 km) smo si za 300km obale vzeli tri dni in se počasi premikali od ene do druge peščene plaže. Otroka sta uživala v »peskovnikih«, kopali pa smo se raje v notranjem bazenu hotela, saj temperatura kljub soncu ni presegla 15°C. Prvi dan smo imeli celo sonce, tudi naslednja dva dneva pa se nas je dež izogibal, kar je drugače na tej obali prava redkost, saj je to drugače eno najbolj deževnih področij v Ameriki. Stalen veter z morja pa je idealen za spuščanje zmajev in tudi zaradi tega smo dve noči prespali v kraju Rockaway Beach, saj so prav ta konec tedna priredili festival spuščanja zmajev, ki smo si ga z zanimanjem ogledali. Dovolj besed, naj raje govorijo slike:

leseni most:
Slika

obala:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Rockaway Beach
Slika

Slika

Slika

Cannon Beach
Slika


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov