e-Fotopotep - Indija za fotografe in popotnike

blog.posvetu.si
PrispevkovCOLON 0
PridruženCOLON Sr Jun 06, 2012 8:35 pm

e-Fotopotep - Indija za fotografe in popotnike

OdgovorNapisal/-a blog.posvetu.si » Pe Apr 27, 2012 2:37 pm

Avtor: Marko Petrič
povzeto iz strani e-Fotopotep - Indija za fotografe in popotnike.

Ko mi kdo reče, da gre v Indijo in v nadaljevanju omeni Goo, se navadno le prizanesljivo nasmehnem in mislim: "Aha, safari v živalskem vrtu". Kakorkoli se bo čudno slišalo: Goa, pa tudi Kerala ali večji del južne Indije ni "prava" Indija. Vse je preveč enostavno, urejeno, premalo umazano, zanemarjano, ni nepredvidljivosti, eh kaj, še krav na ulicah skorajda ni. Indijski fotografski raj je vsekakor Radžastan, pravi izziv za fotografe pa so nedvomno zakotne ulice starega Delhija, slumi v Kolkati in nabrežje Gangesa v Varanasiju.


En izmed znanih in priznanih slovenskih fotografov se rad pošali z izrekom, da "v Indiji tako ali tako vsaka fotka rata". No, za prej omenjene kraje je najprej treba zbrati pogum za sprehod s fotoaparatom v roki, premagati kulturni šok, se znajti v množici ljudi, rikš, krav in seveda umazanije in šele nato pride na vrsto fotkanje. Osebno poznam kar nekaj ljudi, ki so, kljub zadostni popotni kilometrini, dobesedno pobegnili iz tega dela Indije ali pa kot zapriseženi in dobri fotografi niso imeli kaj dosti za pokazati – pač ni vsaka fotka ratala; pa še malo jih je bilo.


Kljub temu, da sem bil v Delhiju večkrat kot v Splitu, Zadru ali Kočevju in Črnomlju, pa pred izstopom iz letala še vedno globoko vhihnem in se po kakem tednu, dveh na poti vprašam: "Kaj mi je tega treba bilo." Po drugi strani pa pred seboj vidim tisoče motivov, ki mi vsako minuto, na vsakem koraku polnijo pomnilniško kartico fotoaparata.


Menim, da je za novinca v Indiji najbolj pomembna predhodna psihična, tudi čustvena priprava na kulturni šok. Indijcev je veliko, zelo veliko in vsepovsod boste naleteli na veliko gnečo ter pomanjkanje kakršnekoli zasebnosti. Veliko prerivanja, dihanja za ovratnik, strmenja, pozabite na vsa pravila v prometu, pri vrstah v uradih, železniških postajah, ... Če si ne znate izboriti svojega prostora, se raje sploh ne podajte na pot.
več na strani e-Fotopotep - Indija za fotografe in popotnike.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov